CONTACT 0762.222.234 / 0736.655.525 www.serviciidemediere.ro

Motive pentru a alege medierea



Mediatorul este ales de parti, de comun acord, acest fapt marind increderea in obtinerea rezultatului scontat. In instanta de judecata nu exista acesta facilitate. 
     Mediatorul nu judeca partile si nu da verdicte. Mediatorul nu impune solutia ci acordul este obtinut prin negocieri, asistate de mediator, intre parti. In cazul unui proces, solutia este impusa de catre un judecator dupa administrarea probatoriului.
Fixarea datei si a orei la care are loc sedinta de mediere este stabilita de parti impreuna cu mediatorul in functie de agenda acestora. Sedinta de mediere poate fi reprogramata in cazul in care partile solicita acest lucru. Sedinta de mediere este de regula de aproximativ 60-90 de minute dar se poate si prelungi cu acordul partilor pana la obtinerea unei intelegeri / unui accord partial sau total. In situatia in care s-a ajuns la o intelegere partiala se poate programa o alta sedinta de mediere la o data ulterioara pentru reluarea negocierilor asistate. In instanta, termenele de judecata sunt impuse si nu tin cont de programul partilor.
La sedinta de mediere este permisa doar prezenta partilor si a persoanelor agreate de acestea. In cadrul biroului de mediere sedinta este confidentiala si desfasurata intr-un cadru placut. In instanta trebuie respectate anumite regului procedurale stricte, nu exista confidentialitate iar sala in care se desfasoara procesul este cele mai multe ori neagreabila.
Medierea este mult mai eleganta decat un proces in instanta de judecata. Pe tot parcursul sedintei, mediatorul asigura comunicarea intre parti. La finalul medierii, partile isi strang mana obtinandu-se solutii de tip castig-castig. In instanta de judecata exista intodeauna invingatori si invinsi dupa procese interminabile si foarte costisitoare.
Pentru desfãsurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de cãtre instantele judecãtoresti sau arbitrale va fi suspendatã la cererea pãrtilor, în conditiile prevãzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedurã civilã. Cursul termenului perimãrii este suspendat pe durata desfãsurãrii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnãrii contractului de mediere. Cererea de repunere pe rol este scutitã de taxa judiciarã de timbru.
O data cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale. (Articolele 62 si 63 din Legea nr. 192/2006 si Legea 115/2012)